Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Károsanyag-kibocsátás nélküli műanyag-feldolgozó épült Faddon Nyomtatás E-mail
Károsanyag -kibocsátás nélküli műanyag-feldolgozó épült Tolna megyében Több mint egymilliárd forintos ráfordítással a műanyaghulladékot károsanyag-kibocsátás nélkül feldolgozó, kísérleti üzemet épített a Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. a Tolna megyei Faddon. A kutatás-fejlesztési projekteket lebonyolító székesfehérvári cég az 1 milliárd 261 millió forintos beruházáshoz a Norvég Alaptól nyert el támogatást. A beruházás célja egy új, innovatív, több éves működési tapasztalattal rendelkező hasznosítási eljárást magába foglaló technológia hazai telepítése.

A projekt tájákoztató rendezvényére 2017. április 28-án került sor. A záróeseményen Kovács József, a lebonyolító cég környezetvédelmi szakértője elmondta: az üzem kapacitása napi tíz tonna hulladék, mely jellemzően polipropilénből, polietilénből készült ipari, mezőgazdasági fóliák, csomagoló anyagok, selejttermékek, vegyszeres, mosószeres flakonok feldolgozását teszi lehetővé. 
A szabadalmaztatott eljárás lényege, hogy a műanyagokat oxigéntől elzárva, inertizált környezetben, minimális túlnyomással alakítja át dízelolajjá. Az olajat értékesítik, később a tervek szerint villamos energiát is előállítanak belőle. Az üzem a melléktermékként vagy másodnyersanyagként keletkező műanyaghulladékokat folyékony szénhidrogén-keverékké alakítja, így károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátás nélkül képes hasznosítani ezeket - jegyezte meg a megbízott szakértő. Kiemelte, hogy a hasznosítás során nincs maradék anyag, sem hulladék, további hulladékképződés, hiszen minden egyes bevitt alapanyagból, további termelési hulladékképződés nélkül önállóan értékesíthető, hasznosítható végtermékeket kapunk.
 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 304
Tartalom találatai : 1297554