Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Zéró-emissziós műanyag-feldolgozó épül Faddon Nyomtatás E-mail

A műanyagokat károsanyag-kibocsátás nélkül feldolgozó, kísérleti üzemet épített a Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. Faddon.
A fejlesztés barna mezős beruházásként valósul meg a Tolna megyei településen, egy korábbi öntöde üzemcsarnokából kialakított telephelyen.
A főként megújuló energia projekteket bonyolító cég a beruházáshoz a Norvég Alaptól nyert támogatást a kutatás-fejlesztési projekt megvalósítására.
A projekt részeként a beruházó 2016. augusztus 15-én tartott lakossági fórumot a megvalósítás helyszínén.

A rövid előadáson Kovács József, a társaság környezetvédelmi szakértője tájékoztatta a megjelenteket a projektről és mutatta be a tervezett technológiát. Az elhangzottak szerint az alkalmazott újítás az úgynevezett termokatalitikus depolimerizáció, mely során a műanyagokat oxigéntől elzárva, minimális túlnyomással alakítja át dízelolajjá. Az olajat értékesítik, később a tervek szerint villamos energiát is előállítanak belőle. A befogadható műanyagok köre anyaguk szerint limitált, az üzem inkább a könnyebben hasznosítható polipropilénből, polietilénből készült ipari, mezőgazdasági fóliák, csomagoló anyagok feldolgozását teszi lehetővé. 

Magyarországon jelenleg a hasonló,  pirolizálással, vagyis hő általi kémiai lebontással működő eljárások megítélése igen vegyes, a társadalmi elfogadottságuk minimális az alkalmazott technológia környezetterhelési kockázata miatt - hangzott el a projekt lakossági fórumán.

A projektről bővebb információ a beruházó honlapján található:

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1272528