Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
150 milliós energetikai beruházás Cegléden Nyomtatás E-mail
2015 őszén indul a ceglédi Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola épületeinek energetikai korszerűsítése. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló környezetvédelmi beruházás során öt jelentősen elavult energiahatékonyságú épület kap hőszigetelést és modern nyílászárókat.

Az energiahatékonyság növelés révén, a felújítás eredményeképp éves szinten várhatóan 1 554 GJ-nyi energiahordozót fog az iskola megtakarítani, ami az üvegházgáz kibocsátás csökkentésen túl jelentős fenntartási költség csökkenést is eredményez. A modernizálással az épületek élettartama és a bent tartózkodók komfortérzete is növekszik

A klímavédelem leghatékonyabb módja a felesleges energiahasználat megelőzése. Ezért is tűzte ki célul az Európai Uniós az energiahatékonyság jelentős növelését 2020-ig. Hazánkban sajnos igen jelentős a korszerűtlenül hőszigetelt épületek száma, így bár hazánk energiahordozó importra szorul, mégis sajnos sokkal több energia fogy az épületek fűtésére, mint az optimális lenne. Az épületek energetikai korszerűsítése azért kiemelten fontos feladat, mert nem csak hazánk klímavédelmi uniós kötelezettségvállalásaihoz járul hozzá, de jelentősen csökkenti az épületek fenntartási költségeit is.

A ceglédi Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola, a projektben érintett épületei nem felelnek meg a jelenlegi energiahatékonysági elvárásoknak, a hőveszteség miatt az épület pazarlóan működik, felújításra szorul. Az iskola számára a Széchenyi 2020 program, KEOP-5.7.0/15 - Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése – konstrukció adott lehetőséget 5 meghatározó épületének felújítására. A KEOP által biztosított 149.57 millió forintból az iskola főépülete, a tornacsarnok, a barakk épület, a tanműhely I. és a tanműhely II. kap új szigetelést valamint korszerű, jó hőszigetelésű nyílászárókat.

A 2015 őszén megvalósuló beruházásokkal az energiahatékonyság növelés révén megtakarított energiahordozó mennyisége várhatóan 1 554 GJ/év. Az épületek hőveszteségének csökkentésével a fűtéshez kevesebb energiahordozó szükséges, így egyszerre csökken hazánk üvegházgáz kibocsátása, az iskola rezsije és még a térségben a fűtésből származó károsanyag-kibocsátás is mérséklődik. A projekt célja ezen túl az iskola tanulói és dolgozói környezettudatosságának a növelése azáltal, hogy megtapasztalják, hogy a fejlesztés eredményeként jobb komfortfokozatú, energiatakarékos és környezetbarát épületek jönnek létre és közben az üvegházgáz kibocsátás és a fenntartási költségek is szignifikánsan csökkennek.

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 304
Tartalom találatai : 1297543