Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Energetikai korszerűsítés Baktalórántházán Nyomtatás E-mail
Megkezdődött a Széchenyi 2020 program keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium energetikai korszerűsítése. A zöld beruházás során az épületek új hőszigetelést és modern nyílászárókat kapnak. A felújítás eredményeképp csökken az épületek hővesztesége, és ezáltal a fűtéshez szükséges energiahordozók mennyisége és költsége. A modernizált épületek várható élettartama is növekszik és a bent tartózkodók komfortérzete is nő.
Hazánk számára uniós kötelezettségvállalás az üvegházgáz kibocsátásunk csökkentése. A legtöbb energiát az épületekben használjuk el és sajnos hazánkban igen jelentős a régi épületekben a hőveszteség. Az épületek energiahatékonyság-növelésével, azaz az energiahasználat megelőzésével nem csak környezetvédelmi célokat teljesítünk, de jelentősen csökkentjük az épületek fenntartási költségeit is.
 
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán található Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. A projektben érintett épületek jelenlegi energiahatékonysága, szigetelése nem megfelelő. A fűtésre nem hatékonyan felhasznált energiahordozók plusz terhelést jelentenek környezetvédelmi és gazdasági szempontból is. A 2015 őszén megvalósuló beruházás során öt épületét fogja felújítani az intézmény. Az épületek hőveszteségének csökkentésével a fűtéshez szükséges felhasznált energiahordozó mennyisége csökken, mely révén csökkennek a szennyezés kibocsátások és nem mellesleg az iskola fűtésre fordított kiadásai.
 
A felújítás részeként az iskola és kollégium több épületére külső, és padlásfödémre épített hőszigetelés kerül, valamint az épületek új, korszerű, jó hőszigetelésű nyílászárókat kapnak, biztosítva ezzel az épületek hosszú távú fenntarthatóságát. A fejlesztés eredményeként olyan növekvő komfortérzetű épületeket kapunk, melyek fenntartási költségei szignifikánsan csökkennek. A projekt megvalósításának célja a dolgozók és tanulók környezettudatosságának növelése is, azáltal, hogy felhívja és a gyakorlatban számukra is bemutatja az energiatakarékosság és az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentés gyakorlati megvalósítását.
 
Az energiahatékonyság növelés révén megtakarított energiahordozó mennyisége éves szinten várhatóan 1644 GJ. Az épületek hőigényét megújuló pelletfűtés látja el, így üvegházgáz kibocsátás csökkentés nem számítható, ám az energiatermelés csökkentésével a térség károsanyag-kibocsátása is csökken.
 
Az energiahatékonyság növelő beruházás a KEOP-5.7.0/15 - Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése- konstrukció támogatásával valósul meg. A projekt teljes költsége 147.59 millió forint, melyből 134.77 millió forint elszámolható, a támogatás mértéke az elszámolható költségek 100 százaléka.

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 304
Tartalom találatai : 1297531