Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Átadták az uniós társfinanszírozással épült 499 kW névleges teljesítményű szolárparkot Demjén külterületén. Nyomtatás E-mail
A Heves megyei zöldberuházás során 3840 darab vékonyfilmes napelemet telepítettek. A napenergiából származó villamos energia a közcélú hálózatra kerül, így a térség villamos energia ellátásának egy része hamarosan tiszta, hazai megújuló forrásból fog származni. A beruházás hozzájárul hazánk megújuló energetikai célkitűzéseihez: 564 tonnával csökkenti évente hazánk szén-dioxid kibocsátását.
A foszilis energiahordozókból származó szén-dioxid kibocsátás jelentős csökkentése hazánk számára egyfelől szükség, hiszen országunkat is egyre súlyosabban érinti a klímaváltozás, másfelől kötelező feladat európai uniós kötelezettségvállalásainkból adódóan. Magyarországnak 5 év alatt a mostani 10 százalék körüli értékről 14,65 százalékra kell növelnie a megújuló energiák részarányát.  A szén alapú energiatermelés helyett így fokozottan át kell állnunk a megújuló energiahordozókra. A napenergia az egyik leginkább korlátlanul rendelkezésre álló megújuló, tiszta energiaforrás Magyarországon. Évi körülbelül 2100 óra a napsütéses órák száma, ami azt jelenti, hogy hazánkban mindenképpen érdemes hasznosítani ezen megújuló energiát, ám egyelőre még csak igen kis hányadát használjuk ki lehetőségeinknek. Magyarországnak a környezetvédelmi kihívásokon túl, a jelentős energia importfüggőség miatt is változtatnia kell energiastruktúráján, és a helyben rendelkezésre álló zöldenergiákat kell mind hatékonyabban kiaknáznia.

A Heves megyei Demjén külterületén felépült napenergiát hasznosító áramtermelő rendszer projekt révén átlagosan évi 564 ezer kWh zöldáram értékesíthető az elkövetkező 25 évben. Az Európai Unió által támogatott beruházás keretében 3840db vékonyfilmes napelem panel lett beépítve. A fotovoltaikus kiserőmű névleges teljesítménye 499 kW. A megújuló energiából származó áramot a beruházó DemjénSolar Kft. a KÁT rendszerben adja át a telephely mellett futó, ÉMÁSZ tulajdonú gerincvezetékre. A zöldberuházás révén így a jövőben a térség lakó- és közintézményei villamos energia ellátásának egy része megújuló energiahordozóból fog származni. A napenergiát hasznosító projekt számítások szerint évi 564 tonna szén-dioxid (CO2ekv.) üvegházgáz-kibocsátás csökkenést eredményez hazánkban.

A szolármező, azaz áramtermelő napelemes rendszer beruházást a KEOP támogatás tette lehetővé. A projekt összköltsége 380,999,000. Forint, mely 50 százalékát, 190.499.500 forintot a KEOP támogatás, míg ugyanennyi önrészt a beruházó biztosít. A napelemes áramtermelés nem jár semmilyen zajhatással, az üzemelés során semmiféle szennyezés kibocsátással, hulladék keletkezésével sem kell számolni. A vékonyfilmes napelemek körülbelül 1.8 hektárnyi területen lesznek kihelyezve Demjén külterületén.

Svéger Mónika, projektvezetés - mobil: +36 30 957 8814; e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 304
Tartalom találatai : 1297544