Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Hangszigetelés Nyomtatás E-mail

A nyár a pihenés, a feltöltődés időszaka is. Az épületen kívüli erős zaj negatívan befolyásolja életünket, legyen szó munkavégzésről, tanulásról, vagy pihenésről. Ezért fontos olyan hangszigetelt helységeket kialakítani, amelyek éjjeli nyugalmat biztosítanak, kialakításuk megfelelő ahhoz, hogy lakó- és irodaépületekként használhassuk ezeket.


A kőzetgyapot sűrű szálszerkezetének köszönhetően igen jó hangnyelő tulajdonsággal bír, mivel a hang – mint a levegő mechanikai rezgése – a kőzetgyapot szálain fellépő súrlódás következtében hővé alakul át. Erre a zárt cellás szerkezetű szigetelő habok nem képesek. A kőzetgyapot a beeső hanghullámokat nagymértékben elnyeli, a 100 Hz feletti frekvenciájú hangokat pedig különösen jól.

A kőzetgyapot hőszigetelések így egyúttal kiváló hangszigetelésként is funkcionálnak, még a forgalmas utak mentén álló épületekben is megfelelő körülményeket biztosítanak az épületekben lakók és dolgozók számára – ezzel is növelve az épület komfortját.


A lakásunkba, nyaralónkba beszűrődő zaj fő okai:

  1. Épületen kívüli környezeti zajok (pl. közlekedés, szolgáltató tevékenység)
  2. Épületen belüli léghangok – áthallás (pl.: beszéd, zene)
  3. Épületen belüli kopogó (test)hangok (pl.: födémen, lépcsőn történő járás, mosógép, épületgépészeti eredetű zajok).

A zajszennyezés megengedett mértékére vonatkozó előírások megadják a zajhatárértékeket – a legnagyobb megengedhető zaj nappal és éjszaka –, valamint az egyes határoló szerkezetek hangszigetelési követelményeit. Ennek ellenére az épületek zajvédelme (ellentétben például a hőszigetelés megtervezésével) sajnos ma még nem része az építési tervek nagy részének, pedig az akusztikai hibák a kivitelezést követően egyáltalán nem vagy csak nagy költségek árán javíthatók.


Egy 10 dB-es zajszintkülönbséget az emberi fül a hallatszó hang kétszeres hangerősödéseként (vagy csökkenéseként) érzékeli. A minőségi kőzetgyapot szigeteléssel ellátott falszerkezetek sokak számára biztosítanak zavartalan alvást, ugyanis ez a szigetelés akár 50 dB-es léghanggátlásra is képes, ami megközelítőleg 20 dB-lel több, mint egy szigetelés nélküli, rossz minőségű épület léghanggátlása.

 

Természetesen, ahogy a zajok forrásának, úgy az ellenük történő védelemnek is számos lehetséges eleme van. Csak egy társasházban például:


A nem megfelelő hangszigetelés csökkenti az életminőséget, megfoszt minket a nyugalomtól. Tehát kiemelten fontos, hogy lakóépületünk megfelelő komfortú és csendes legyen. Azok az épületek, amelyek falszerkezetei, tetői, műszaki berendezései és padlói megfelelő minőségű kőzetgyapottal lettek szigetelve, rendszerint nem engedik se be, se ki a zajokat. A nyílt szálszerkezetű kőzetgyapot hatásosan szigeteli az épületben tartózkodó többi személytől, illetve a külső környezetből származó zajokat.

Az egyedülálló hangszigetelési tulajdonság mellett a kőzetgyapot időálló, élettartama gyakorlatilag az épület élettartamával megegyező. Emellett tűzálló is hiszen egy épülettűznél körülbelül 600-800 fokos hőmérséklet tombol, miközben a kőzetgyapot 1000 fokig hő- és tűzálló. Ez például egy tízemeletes panelépület esetében egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

 

További sajtóinformáció:

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

Nagy Ákos

Tel: 350-6351, 20/9331801

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 304
Tartalom találatai : 1297547