Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Bio-alapú

A bioüzemanyagok

A bioüzemanyagok olyan üzemanyagok, melyeket növényi származékokból állítanak elő a belső égésű motorok számára. Két jellegzetes típusa létezik:
 

  • Bioetanol (növényből származó alkohol): előállítása nagy cukor ill. keményítő tartalmú növényekből, bizonyos esetekben növényi vázat felépítő cellulózból történik. Felhasználási területe: szikra gyújtású motorok üzemeltetése, adalékként a benzinhez vagy teljes egészben azt helyettesítve (110 oktánszám!)
  • Biodízel olaj: készítése bármely kettős C=C kötést tartalmazó zsírsavakban gazdag (olifer) növényekből és felhasználása dízel alapú motorokban (dízel olaj szubsztituens) történik.
A bioetanol gyártására két különböző metódust dolgoztak ki, melyek a betáplált nyersanyag anyagi minőségétől függenek: az egyik a növények keményítővel (cukorral) dús részét, a másik a növények cellulóz gazdag részét dolgozza fel. A keményítő alapú és a cellulóz alapú gyártás kémiailag tökéletesen azonos végterméket, bioetanolt szolgáltat (hiszen ezen két alapanyag kémiailag azonos monomerekből épül fel, csak azok eltérő módon kötődnek).


A biodízel olaj előállítása állati zsírtartalékokból és gyakorlatilag bármely olifer növényi vegetációból történhet, beleértve a különböző magfajtákat, úgy mint a repce, szójabab, napraforgó, földimogyoró, pamut, ricinus vagy a pálmafa termése. A biodízel mellett szóló érvek jelentősen növeli az a környezetvédelmi vonatkozás, hogy gyártása során természetkárosító lépés nincsen, és előállítási alapanyaga lehet még felhasználásra alkalmatlan növényi olaj és állati zsír, melyet halsütő, chips készítő üzemekben és éttermekben nagymértékben felhalmoznak. A főzési zsiradékból és a növényi vegetációból nyert biodízel kémiailag azonos.

Forrás: the Energy Training for Europe project
Közzétéve szerzői engedéllyel
Bemutatkozik az "AGRIPPA" Nyomtatás E-mail

Akkor, amikor olyan nagy társadalmi változásokról vizionálunk, ami „munka alapú társadalom” fogalommal jellemezhetõ, akkor a gyakorlatban a szûkös támogatási forrásokat is e vezérgondolat mellett kell (kellene) célzottan, kogens módon felhasználni.Az „AGRIPPA” alapjában egy termelõeszköz, amelynek elsõdleges célja, hogy a helyi településcsoportok lakói számára hosszútávon tisztes jövedelmet, közösségi célokat finanszírozó bevételeket termel ki, egyidejûleg jelentõs mértékben hozzájárul a központi költségvetéshez, elõre tervezhetõ módon. Az „AGRIPPA” olyan gazdasági és technológiai komplex projekt, amely tevékenysége kizárólag megújítható energiaforrásokra épül, biogázból kogenerációs biogáz-motorokkal áramot, és fûtési-hûtési hõt szolgáltat „szatellit” folytonos üzemû feldolgozó üzemrészeknek, a településnek, és termel villamos energiát a közhálózatra is.

Bővebben...
 
RP-Angol cég USD 1 Miliárd összeget invesztál biomassza erőművek létesítésébe Nyomtatás E-mail

The Philippine Star információja szerint USD 1 Mrd-ot (közel 180 Mrd  HUF-ot)  invesztál a Global Green Power Plc Corp. (GGP) angol-fülöp szigeteki cég 420 MW összkapacitácú biomassza üzemek létesítésébe 8 év alatt. Az első ütemben megépülő 17,5 MW kapacitású üzem alapkövének lerakásakor a cég elnöke David de Montaigne elmondta, hogy a teljes kacitás megvalósítására 3 (három) ütemben kerül sor. Az első ütem USD 43 Millióba kerül és megvalósítása 18 hónapot veszz igénybe a pénzügyi zárást követően.  Az üzem, melynek tervezett üzembe helyezése 2011-ben várható, kapacitása az előzetes tervek szerint a következő lépcsőben megduplázódik, és eléri a 35 MW-ot.

Bővebben...
 
Hátszél a biomasszának Nyomtatás E-mail
 
altElső évének végéhez ért a közép-európai térség fenntartható biomassza-hasznosítását ösztönző projekt, a Coach BioEnergy, melynek az Energia Klub is résztvevője. Készül az online-tudásközpont és hamarosan megkezdi működését a tanácsadó hálózat is.
Bővebben...
 
Nemzetközi projekt a biomassza-hasznosításért Nyomtatás E-mail

 

A COACH BioEnergy elnevezésű projekttel vette kezdetét egy közép-európai innovatív információs és tanácsadó hálózat felállítása, melynek célja a fenntartható biomassza-hasznosítási módok minél szélesebb körű elterjesztése.Az Európai Bizottság által támogatott, 2009 elején indult három éves COACH BioEnergy projekt egy széleskörű tudás- és tanácsadói hálózat kialakításával szeretne hozzájárulni a fenntartható biomassza-termeléshez. A bioenergia területén tapasztalható sokféleség miatt gyakran nehéz specifikus és megbízhatóan alkalmazható információhoz és adatokhoz hozzájutni. Különösen igaz ez a döntéshozatali folyamatok, és a különböző stratégiák kialakításánál, valamint konkrét beruházások megvalósításánál, ahol nélkülözhetetlen szükség van gyakorlati, esettanulmányokkal alátámasztott, naprakész információkra, mind helyi, mind regionális szinten.

Bővebben...
 


Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1272491