Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Szélenergia

A szélenergia hasznosítása világszerte növekvő tendenciát mutat, az 1999. évi 14,000 MW-teljesítmény 2004.-re 45,000 MW teljesítményre emelkedett, napjainkra már megközelítette a 75,000 MW-ot, 2010-re pedig várhatóan 100,000 MW felett lesz. Az iparág teljesítménye már meghaladja a $9-10 billió/év–et és az előrejelzések szerint az évi növekedés üteme az elkövetkezendő években erősödik, mert:

·         az elektromos energia iránti igény folyamatosan nő

·        a világ számos régiójában a szélenergia hasznosítása már versenyképes a hőenergia termelő berendezésekkel figyelembe véve a tüzelő anyagok árának növekvő trendjét.

·         a klimatikus viszonyok változása, melyet elsősorban a foszilis anyagok elégetése okoz, a kormányokat a szél- és egyéb tiszta energiák hasznosítására ösztönzi.

Magyarországon az alternatív energiaforrások, így a szélenergia hasznosításának kérdéseivel a Villamos Energia Törvény (röviden: VET) foglalkozik. Az Európai Unió energiapolitikai elveinek történő megfelelés érdekében került a VET-be az alternatív energiák hasznosításával termelt villamos áram kötelező átvételéről szóló rendelkezés.

Fenti tartalom a Gest.Com Kommunikációs és Tanácsadó Bt hozzájárulásával jelent meg http://www.gestcom.hu/
A képen a Lamar (Colorado, USA) mellett létesült 162 MW összteljesítményű "Colorado Green Wind Farm" szélerőmű-farm turbinái láthatóak. Mindegyik turbina egyenként 1.5 megawatt energiát termel.
kép: 
"Courtesy of DOE/NREL"

 A szél energia hasznosítása € 24 milliárd megtakarítást eredményez 2015-ben Nyomtatás E-mail

A New EnergyWorldNetwork.com (newnet) 2011. június 14. –I számában publikált cikk szerint a szélenergia hasznosítása EUR 23,7 milliárd megtakarítást eredményez a tüzelő anyag költségben az International Energy Association (IEA) and Global Wind Energy Council adatai szerint. A teljes összegen belül a szén felhasználásának csökkenése EUR 15.milliárdot, a gázfogyasztásé EUR 6.4 milliárdot, míg az olaj fogyasztás csökkenése EUR 1.7 milliárdot jelent. A szélenergia hasznosításának növekedéséből származó megtakarítás 2020-ra megnégyszereződik, és eléri az EUR 87 Milliárdot.

Bővebben...
 
A szélerőmű tendert visszavonták Nyomtatás E-mail
Ahogyan azt az EnergiaPorta egy korábbi cikkében már feltételezte, a Magyar Energia Hivatal 2010. július 15-én a szélerőmű tender visszavonása mellett döntött. Jólehet a MEH vonatkozó Közleménye nem bocsátkozik részletekbe az EnergiaPorta megítélése szerint a tender visszavonásának körülményei és indoklása mindenképpen tanulságos. A MEH Közleménye ezen a linken érhető el.
 
Bemutatkozik a "www.WindPowerTV.com" Nyomtatás E-mail

www.WindPowerTV.com az egyetlen, kizárólag szélenergiával foglalkozó internetes televízió csatorna. 

Megtalálhatja nálunk a nagyvilág legizgalmasabb fejlesztési híreit, filmekkel illusztráljuk a piacra kerülő legújabb termékeket és feltörekvő technológiákat és bemutatjuk a szélenergetikai iparággal kapcsolatos konferenciákat, kiállításokat és eseményeket világszerte. Célunk, hogy integrált, központban lévő, online felületet biztosítsunk mely egyszerre független és informatív.
 

Kérjük keresse fel a www.WindPowerTV.com oldalt a szélenergia iparág legújabb fejleményei megismeréséhez.
 

 
Új szelek a szélenergia-piacon Nyomtatás E-mail

 

altEgy nemrég született rendeletnek* köszönhetően új szélenergia-engedélyek kiosztása várható a hazai piacon. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium rendelete többek között a további szélerőmű-kapacitás létesítésére irányuló pályázati kiírás feltételeit szabályozza. A jogszabály szerint maguk a pályázatok is hamarosan kiírásra kerülnek. 2006. eleje óta most először nyílik lehetőség arra, hogy pályázati úton újabb befektetők is beléphessenek a hazai szélenergia-piacra. A Magyar Energia Hivatal (MEH) ekkor 330 MW-ban maximalizálta a szélerőművek létesítésre kiadható engedélyek mennyiségét, aminek alapján a későbbi kiosztások megtörténtek. 
Bővebben...
 
Szélerűmú parkok tervezése Nyomtatás E-mail

A szeles területeken található mezőgazdasági földek adottságainak felmérése – amely a földtulajdonosok számára nem jár költséggel - megteremti szélerőmű parkok létesítése és hálózati csatlakozása lehetőségeinek vizsgálatát. Amennyiben a földterület alkalmassága bebizonyosodik, a földtulajdonosok a terület használatáért több éven keresztül díjazásban részesülnek azt követően, hogy a beruházás üzembe helyezése megtörtént és az energiatermelés megkezdődik.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 303
Tartalom találatai : 1272492