Kapu az Energia birodalmába - online információs portál és tudástár
  
                     
Kutatás & Fejlesztés


Károsanyag-kibocsátás nélküli műanyag-feldolgozó épült Faddon Nyomtatás E-mail
alt

Károsanyag -kibocsátás nélküli műanyag-feldolgozó épült Tolna megyében

Több mint egymilliárd forintos ráfordítással a műanyaghulladékot károsanyag-kibocsátás nélkül feldolgozó, kísérleti üzemet épített a Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. a Tolna megyei Faddon. 

A kutatás-fejlesztési projekteket lebonyolító székesfehérvári cég az 1 milliárd 261 millió forintos beruházáshoz a Norvég Alaptól nyert el támogatást. A beruházás célja egy új, innovatív, több éves működési tapasztalattal rendelkező hasznosítási eljárást magába foglaló technológia hazai telepítése.
A projekt tájákoztató rendezvényére 2017. április 28-án került sor. A záróeseményen Kovács József, a lebonyolító cég környezetvédelmi szakértője elmondta: az üzem kapacitása napi tíz tonna hulladék, mely jellemzően polipropilénből, polietilénből készült ipari, mezőgazdasági fóliák, csomagoló anyagok, selejttermékek, vegyszeres, mosószeres flakonok feldolgozását teszi lehetővé. 
A szabadalmaztatott eljárás lényege, hogy a műanyagokat oxigéntől elzárva, inertizált környezetben, minimális túlnyomással alakítja át dízelolajjá. Az olajat értékesítik, később a tervek szerint villamos energiát is előállítanak belőle. Az üzem a melléktermékként vagy másodnyersanyagként keletkező műanyaghulladékokat folyékony szénhidrogén-keverékké alakítja, így károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátás nélkül képes hasznosítani ezeket - jegyezte meg a megbízott szakértő. Kiemelte, hogy a hasznosítás során nincs maradék anyag, sem hulladék, további hulladékképződés, hiszen minden egyes bevitt alapanyagból, további termelési hulladékképződés nélkül önállóan értékesíthető, hasznosítható végtermékeket kapunk.
 
MAGYAR ALAPANYAG, HAZAI MUNKAERŐ, VILÁGHÍRŰ HŐSZIGETELÖ Nyomtatás E-mail
A világ energiafelhasználása egyre növekszik, a legnagyobb energiatakarékossági lehetőséget pedig épületeink kivitelezése rejti magában. Ennek tükrében az energiatakarékos fenntartáshoz és üzemeltetéshez elengedhetetlen, hogy a legkörültekintőbb módon válasszuk meg a megfelelő alapanyagot.

A ROCKWOOL Hungary Kft. tapolcai gyárában magyar alapanyagból, hazai munkaerővel készül a környezetvédelmi szempontból is előnyös kőzetgyapot hőszigetelő-anyag.
Bővebben...
 
Zéró-emissziós műanyag-feldolgozó épül Faddon Nyomtatás E-mail

A műanyagokat károsanyag-kibocsátás nélkül feldolgozó, kísérleti üzemet épített a Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. Faddon.
A fejlesztés barna mezős beruházásként valósul meg a Tolna megyei településen, egy korábbi öntöde üzemcsarnokából kialakított telephelyen.
A főként megújuló energia projekteket bonyolító cég a beruházáshoz a Norvég Alaptól nyert támogatást a kutatás-fejlesztési projekt megvalósítására.
A projekt részeként a beruházó 2016. augusztus 15-én tartott lakossági fórumot a megvalósítás helyszínén.

A rövid előadáson Kovács József, a társaság környezetvédelmi szakértője tájékoztatta a megjelenteket a projektről és mutatta be a tervezett technológiát. Az elhangzottak szerint az alkalmazott újítás az úgynevezett termokatalitikus depolimerizáció, mely során a műanyagokat oxigéntől elzárva, minimális túlnyomással alakítja át dízelolajjá. Az olajat értékesítik, később a tervek szerint villamos energiát is előállítanak belőle. A befogadható műanyagok köre anyaguk szerint limitált, az üzem inkább a könnyebben hasznosítható polipropilénből, polietilénből készült ipari, mezőgazdasági fóliák, csomagoló anyagok feldolgozását teszi lehetővé. 

Magyarországon jelenleg a hasonló,  pirolizálással, vagyis hő általi kémiai lebontással működő eljárások megítélése igen vegyes, a társadalmi elfogadottságuk minimális az alkalmazott technológia környezetterhelési kockázata miatt - hangzott el a projekt lakossági fórumán.

A projektről bővebb információ a beruházó honlapján található:

 
Kína a világ legnagyobb napenergia-termelési központját építi Nyomtatás E-mail

altInhabitat - A Kína által “a világ legnagyobb napenergia-termelési központjá”-nak, vagy egyszerűbben “Szolár-völgy”-nek nevezett konstrukció építése már folyamatban van. A koncepció alappillére a zöld energiát hasznosító technológia mellyel a központ méltón válhat a kaliforniai Szilikon-völgy fő versenytársává. Az ambíciózus park terve a Himin Solar Energynek köszönhető, melynek főhadiszállása a Nap-Hold Kastélyban található, amely jelenleg a világ legnagyobb napenergiával üzemeltetett irodaháza. A központot Kínában, Dezhou közelében helyezik el. A projekt becsült költsége 740 millió $.

Bővebben...
 
Az új szemét égető a műanyagot tiszta energiává alakítja Nyomtatás E-mail

altGondoljunk csak az összes műanyagra, melyet az emberek nap, mint nap használnak – a különböző palackokra, Tupperware-okra, a csomagolásokra stb… Most képzeljük el, hogy az újrahasznosító üzemekben vagy a hulladéklerakókban összegyűlt műanyagot tiszta, megújuló energia előállítására használunk fel. Pontosan ez az elképzelése támadt Yiannis Levendisnak és a Northeastern University hallgatóiból álló csapatának, amikor kifejlesztették a dupla-tartályú hulladékégető-kamrát. Az égetőkamra prototípusa képes a műanyag hulladékot energiává alakítani anélkül, hogy káros anyagot bocsájtana ki.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Könyv ajánló


Miről olvasna szívesen?
 

Statisztika

Tagok : 17
Tartalom : 292
Tartalom találatai : 1229367